Tips voor het starten van een eenmanszaak

Eenmanszaak starten

Deel dit artikel ->

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dus je hebt besloten om de sprong te wagen en een eenmanszaak te starten? Geweldig! Het ondernemerschap kan best spannend zijn, vol met kansen om je passie na te jagen en je eigen baas te zijn. Maar voordat je begint, geef ik je enkele tips om je op weg te helpen naar succes.

Tips van de zaak 😉

Passie

Het is misschien een open deur, maar kies iets waar je echt gepassioneerd over bent. Het runnen van een eigen bedrijf vergt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Als je niet gepassioneerd bent over wat je doet, wordt het moeilijk om gemotiveerd te blijven. En motivatie zal je nodig blijven hebben voor om je bedrijf te laten groeien.

Doe onderzoek

Voordat je begint, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar je branche, markttrends, concurrentie en potentiële klanten. Begrijp de behoeften van je doelgroep en bepaal hoe jouw producten of diensten daarop kunnen inspelen. Ook als de klanten voor het oprapen liggen is het belangrijk goed na te denken over dit soort zaken.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is als een routekaart die je helpt je doelen te bereiken. Het bevat een beschrijving van je bedrijf, marktanalyse, financiële begroting en marketingstrategieën. Een ondernemingsplan helpt je niet alleen om een financiering te verkrijgen, maar het geeft je ook inzicht in jouw (toekomstige) onderneming. Ook als je klein bedrijf hebt, bijvoorbeeld een eenmanszaak, is het verstandig om het 1 en ander in kaart te brengen. Misschien heb je als zzp’er al voldoende klanten voor de komende periode, maar is dat daarna ook zo? De markt verandert voortdurend, dus daar kun je maar beter op voorbereid zijn. 

Ken de markt, je potentiële klanten, je concurrenten en maak een begroting voor minimaal 1 jaar!

Zorg voor een goede financiële basis

Geld is vaak een knelpunt bij het starten van een bedrijf. Zorg ervoor dat je een financieel plan hebt, inclusief startkapitaal, kostenramingen en een realistische verwachting van inkomsten. Overweeg ook het opzetten van een aparte zakelijke bankrekening om je persoonlijke financiën gescheiden te houden van je bedrijfsfinanciën. De belangrijkste tip hierin is dat bij voorkeur voldoende spaargeld opzij houdt, voor als het zakelijk even wat minder goed gaat.

Hou bij een begroting ook rekening met kosten voor verzekeringen, inventaris, (online) promotie, boekhouder, pensioen, etc…

Tip: een boekhouder kan je vertellen wat de financiële voor- en nadelen zijn van een eigen onderneming. Vraag je boekhouder om een berekening waarin alle kosten en baten worden meegenomen alsmede een berekening inkomstenbelasting. Zo’n berekening laat zien wat het financiële voordeel kan zijn ten opzichte van een loondienstverband.

Netwerken

Netwerken is essentieel in de zakenwereld. Sluit je aan bij brancheorganisaties en (regionale) ondernemers verenigingen, woon netwerkbijeenkomsten bij en gebruik sociale media om contacten te leggen met professionals uit jouw branche. LinkedIN is hierbij een hele goede keuze! Een sterk netwerk kan deuren openen naar nieuwe kansen, klanten en waardevol advies.

Vraag om hulp

Ondernemen kan soms overweldigend zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Vraag om hulp wanneer dat nodig is. Raadpleeg ervaren ondernemers, mentorprogramma’s en sluit je aan bij ondernemersgemeenschappen waar je ervaringen kunt delen en van anderen kunt leren. 

Tip: sluit je aan bij regionale ondernemersverenigingen en maak gebruik van LinkedIN.

Blijf leren

Het ondernemerschap is zelden rechtlijnig. Wees flexibel en bereid om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Leer van je fouten en blijf jezelf ontwikkelen door middel van cursussen, workshops en het volgen van de laatste trends in je branche. 

Goede balans tussen prive en zakelijk

Als ondernemer ben je vaak alleen maar bezig met ondernemen, zelfs als je vrij bent. Het is echter belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf, je familie en je hobby’s. Het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé helpt je niet alleen een burn-out te voorkomen, het zorgt simpelweg voor meer werkplezier!

Wees geduldig

Ondernemen is een marathon, geen sprint. Succes komt niet van de ene op de andere dag, en je zult ongetwijfeld obstakels en tegenslagen tegenkomen. Blijf geduldig, volhardend en vertrouw op jezelf en je visie. Wees echter ook realistisch en vorm geen tunnelvisie voor jezelf! Soms is jouw fantastische idee nou eenmaal niets iets wat voldoende geld oplevert. 

Zorg voor een professionele uitstraling!

De laatste tip is vaak een onderschoven kindje. Je start je eigen bedrijf of je hebt inmiddels jouw eigen eenmanszaak en hebt voldoende klanten voor de komende periode. Met name zzp’ers denken vaak ten onrechten dat de klanten wel zullen blijven komen. Niets is echter minder waar.

Als je jouw eigen bedrijf echt serieus neemt, dan zal je aandacht moeten besteden aan de uitstraling van jouw bedrijf. Zorg bijvoorbeeld voor een professionele website en huisstijl. Klanten bekijken jouw bedrijf namelijk zo goed als altijd online en je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken! Voor ongeveer duizend euro heb je al een mooie WordPress website met logo en visitekaartje. Dit in combinatie met een bedrijfsprofiel op LinkedIN, Facebook en/of Instagram zorgt voor een superprofessionele online uitstraling. Wanneer je dit vanaf de start van je bedrijf direct goed aanpakt, zul je daar in de toekomst zeker profijt van hebben. 

Ga naar de KvK

Voor een inschrijving van je onderneming dien je persoonlijk langs te komen bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt voor alle eigenaren, dus start je samen met iemand een VOF, dan dien je samen persoonlijk langs te komen. Maar goed, dat wist je waarschijnlijk al. Mijn advies is om tijdens de inschrijving vragen te stellen aan de adviseur. Heb je nog vragen over het starten van je eigen bedrijf? Vraag het aan de KvK adviseur. Je kunt ook kijken op de website van de Kamer van Koophandel voor een antwoord op zo’n beetje al je ondernemersvragen.

Conclusie

De bovenstaande tips geven je handige informatie over hoe je een bedrijf start, maar ook over ondernemen in het algemeen. Ondernemen gaat met vallen en opstaan, maar met de juiste mindset en ambitie kun je je doelen bereiken. Het leuke aan je eigen bedrijf is de vrijheid, zelf je eigen centjes verdienen en doen wat je leuk vindt. Veel succes met het ondernemerschap!

Ben je op zoek naar een professionele website en huisstijl voor jouw bedrijf? Ik maak een betaalbare WordPress website en huisstijl voor je waarmee je indruk maakt. Inclusief marketing advies, uitleg en afterservice.

Deel dit artikel ->

Facebook
Twitter
LinkedIn

Auteur: Bart Vriend

Specialist in -> Webdesign | Wordpress en Elementor | Seo | Startende ondernemers

Eigenaar Webdesign Westfriesland | Website manager Marketing Enkhuizen

Portret Bart Vriend

Inhoud artikel

Artikel zoeken

Ook interessant

Scroll naar boven